Lamda, gesprekstechnologie door Google

Lamda - gesprekstechnologie door Google

Sundar Pichai over Lamda tijdens de Google I/O Keynote

LaMDA is de nieuwe, baanbrekende gesprekstechnologie van Google.

LaMDA is momenteel volledigt op tekst gebaseerd. Maar de ontwikkelingen gaan snel, de verwachting is dat video en VR snel binnen bereik zijn.

Taal in al zijn varianten is bijzonder complex. Dit maakt LaMDA één van de indrukwekkendste ontwikkelingen welke zijn ingezet door Google. Het heeft de kracht om mensen wereldwijd te verbinden.

De gespreksvaardigheden welke LaMDA nu al etaleert zijn waanzinnig knap. Veel moderne taalmodellen zoals BERT en GPT-3 zijn gebaseerd op een neurale netwerkarchitectuur welke is uitgevonden door Google Research. Deze uitvinding  resulteert in een model dat kan worden getraind om veel woorden te lezen en te begrijpoen hoe die woorden zich tot elkaar verhouden. Dit maakt een voorspelling mogelijk welke woorden zullen volgen.

Mensen intelligent antwoord geven voordat de vraag gesteld is?

LaMDA is gericht op dialogen en dat is anders dan de meeste bestaande technieken welke niet verder gaan dan interpretaties van én of enige woorden. Het lerend vermogen van LaMDA is enorm groot. Het maakt begrip van nuances mogelijk en daarmee maakt het slimme antwoordne mogelijk.

Is reactie op een bepaalde gesprekscontext zinvol? Als iemand bijvoorbeeld zegt:

“Ik ben onlangs begonnen met marketinglessen.”

De reactie van een andere persoon kan dan zoiets als dit zijn:

“Zo, wat leuk! Mijn vader was weerkzaam in online marketing. “

Deze reactie is normaal. De zin ‘wat leuk’ is tenslotte een standaard antwoord op vele uitspraken. Gewaardeerde reacties zijn meestal deels specifiek, doordat ze in relatie staan tot het gespreksonderwerp. In genoemd voorbeeld is de reactie verstandig én specifiek.

De ai van LaMDA is uitmuntend en indrukwekkend. Als LaMDA eenmaal is getraind, dan is contextuele verfijning mogelijk die eventuele gevoeligheid en relevantie in de reactie tot gevolg heeft.

 

Gesprekstechnologie is zojuist een nieuwe fase in gegaan.

Dit bericht is door geschreven door: